Gen modifikatora Portret

Gen modifikatora - portret inženjerke za razvoj proizvoda Sarah Jacobskötter

Na krilima inventivne mašte, provjera u stvarnom vremenu i iskušavanja strpljivosti

Ako postoji savršen genetički ustroj za razvoj novih proizvoda za tvrtku B. Braun, onda ga Sarah Jacobskötter vjerojatno ima: njezina majka je liječnica a otac inženjer strojarstva. "Pretpostavljam da bi psiholog iz toka mogao izvuči nekoliko zaključaka," kaže tridesetjednogodišnjakinja - i kad biste mogli čuti zvuk namigivanja, zacijelo bi postojao.

Bez obzira na to odakle dolazi njezino zanimanje za medicinsku tehnologiju - bilo od genetskog ustroja ili od psihološke uvjetovanosti - jedno je jasno: Sarah Jacobskötter voli eksperimentirati. Uvijek je željela shvatiti kako stvari rade - ako ne rade - kako ih popraviti.

Lijepo je imati i Obavezno imati

Nije li također mogla postati inženjer za razvoj perilica rublja, zrakoplova ili televizijske tehnologije?
"Naravno, te su tehnologije također zanimljive, " kaže ona, nakon kratkog razmišljanja. U nastavku, njezin ton postaje ozbiljniji: "Ali drugo je pitanje kada se radi o onom što je lijepo imati i onome što moraš imati: Proizvodi tvrtke B. Braun pomažu ljudima da ozdrave, ili čak prežive – moj doprinos tomu -daje mi osjećaj ispunjenosti."

Radila je kao industrijski inženjer u odjelu za razvoj tvrtke B. Braun od kolovoza 2013. Kao rukovoditeljica istraživanja i razvoja, odgovorna je za razvoj portfelja uređaja za infuzijske pumpe. Konkretno, ona radi na infuzijskim linijama za pumpe koje rade sa IV setom, uključujući drip komoru i stezaljku vodilice, za siguran i neprekinut dovod tekućina u tijelo pacijenta.

Svakodnevnu rutinu Sarah Jacobskötter karakteriziraju sastanci i uska suradnja s kolegama na projektu: Pojedinačni dijelovi se ispituju i mjere, razgovara se o sljedećim koracima i vrlo često se prototipovi predaju izravno korisnicima. Zato B. Braun blisko surađuje s bolnicama gdje liječnici i sestrinsko osoblje testira proizvode. "Ponekad to i snimamo a zatim ocjenjujemo: Gdje se korisnik kolebao? Koliko dugo je to trajalo? Kako se korisnik osjećao zbog toga?"

Ponekad to dovede do jednostavnog rješenja

Te provjere u stvarnom vremenu pomažu timu da u komunikaciji s korisnikom dođe do idealnog rezultata, i nadasve, da poveća sigurnost.
"Uvođenje korisnika u jednadžbu ponekad nas spusti na zemlju iz naših visina inventivne mašte," kaže ona. Vratio se njezin nečujni mig. "Kao inženjeri, mi nedvojbeno u sebi nosimo tračak perfekcionizma – ali ponekad je i jednostavno rješenje jednako dobro."

Istraživanje i razvoj provode se u sjedištu kompanije u Melsungenu: "Osim ureda na licu mjesta imamo i istraživačke laboratorije, centar za izradu alata i tehnologiju. Međusobna blizina odjela izuzetno pomaže u suradnji s kolegama." A kada se radi o razvoju specifičnih rješenja za tržišta pojedinih zemalja kao što su SAD ili Brazil, Sarah Jacobskötter pakira kovčege i izravno radi zajedno s lokalnim timovima.

Priznajem, imam posao iz snova

Da, priznajem, imam posao iz snova," kaže Sarah Jacobskötter. Ipak, ona ima poteškoća ili sušnih razdoblja. Njezin najveći izazov: "Strpljenje! Ja sam osoba koja treba osjećati da nekamo stiže. Vjerojatno zato volim vožnju biciklom i jogging. Međutim, razvijanje proizvoda je dug put - katkada sa zastojima i kašnjenjima. Ponekad stvarno testira moje granice."

Na kraju, to je ipak cijena kvalitete. Stalna ispitivanja strpljenja vrijedna su toga, jer je kvaliteta toliko važna u tvrtki B. Braun. A i rad s odličnim timom. Ali čak ni to nije uvijek bilo ohrabrujuće iskustvo.

Razina frustracija i upiranje prstom

Sarah Jacobskötter se nalazi između dva tima specijalista: jedan je odgovoran za sustav pumpe, drugi za sustav cijevi. Oba se sustava moraju savršeno međusobno povezati. "Kada nešto nije radilo, obično je došlo do upiranja prstom. Ljudi za pumpu su mislili da je kriv tim za IV set i obratno."
Trebalo je vremena da se izbjegne ta automatska reakcija: "Mislim da su u jednom trenutku oba tima zaključila: moramo okrenuti prekidač. Sada, nas više ne brine kako je problem nastao, usredotočeni smo na to kako zajedno spasiti situaciju. Zabavnije je i uspješnije. I sad zajedno proslavljamo uspjehe."

Gledajući unatrag, njoj je jasno: "Izrasli smo ne samo zbog naših poteškoća, već smo također izrasli kao tim. Stvarno, stručna suradnja." I evo ga opet: čujni mig.

Prelazak u "zonu besposlenosti", kako ona naziva početak porodiljnog dopusta prije nekoliko tjedana, nije joj bio lak. "Jako sam sretna da naša beba uskoro stiže, jer kao što sam rekla: strpljenje mi stvarno ne leži."

Genetski ustroj koji će ona i njen suprug - liječnik - donijeti u DNK njihovog djeteta još će se vidjeti. No, određeni gen modifikatora i sklonost za medicinsku tehnologiju vjerojatno ne bi nikoga iznenadili.