Informacije o kolačićima

Što su točno kolačići? 

Kolačić je tekstualna datoteka koja podatke pohranjuje u ograničenom vremenu. Većina web stranica koristi kolačiće. Oni se automatski preuzimaju i spremaju u pregledniku kada prvi put posjetite web stranicu. Kolačić sadrži najmanje dvije komponente, naziv i vrijednost datoteke. Kolačić općenito ima datum samouništenja, koji je definiran prema željenom vijeku trajanja kolačića. Ovako se izrađuje razlika između kolačića sesije i trajnih kolačića. Kolačići sesije automatski se brišu odmah, na kraju sesije pregledavanja. Trajni kolačići ostaju pohranjeni na vašem računalu tijekom trajanja definiranog za kolačić. Oni su izbrisani samo na kraju određenog vremenskog razdoblja. Ovi se kolačići sjećaju vaših željenih postavki kada ponovno posjetite web stranicu. 

Jesu li kolačići loši? 

Nema apsolutnog odgovora na ovo pitanje. Ovisi o tome koje podatke web stranica kolačići pohranjuju ili ne pohranjuju i za što se ta informacija u konačnici upotrebljava. Kolačiće možete zamisliti kao alat, na primjer čekić ili pilu. U načelu im je namijenjeno da budu korisni, ali se također mogu staviti u negativnu uporabu. Stoga je vrijedno razlikovati i odlučiti koji kolačići su potrebni i važni za vas osobno, a koji se ne bi trebali spasiti. Trebali biste u skladu s time prilagoditi postavke kolačića na svom krajnjem uređaju. 

Što zapravo trebaju kolačići? 

Kolačići trebaju olakšati korisnikovu posjetu web stranici i učiniti ga jednostavnijom. Na primjer, s online kupnjom dopuštaju web stranici da se "sjeća" koje proizvode ste imali u košari kada ponovo posjetite stranicu ili osiguravaju da se vaš preferirani izgled i veličina fonta automatski prikazuju.

Međutim, nisu svi kolačići korisni i isključivo za dobrobit korisnika. Na primjer, praćenje kolačića koristi se za praćenje vašeg ponašanja na web-lokacijama i za oglašavanje oglasa u skladu s tim ili za povećanje pristupa web-lokacijama. Stoga je važno razmišljati o kolačićima koje biste trebali dopustiti i koje biste trebali odbiti. Da biste donijeli tu odluku, korisno je znati koje vrste kolačića postoje. 

Koje vrste kolačića postoje?

Funkcionalni kolačići su kolačići koji su apsolutno neophodni za bitne funkcije web stranice za rad. Bez njih web stranica se ne može koristiti prema namjeni. Između ostalog, osiguravaju pravilnu funkcionalnost kada se stranica promijeni s HTTP-a na https i stoga ispunjava povećne sigurnosne zahtjeve. Ti kolačići prikupljaju anonimne informacije (stoga se ne može povezati s vašim identitetom) i ne mogu pratiti vaše pokrete na drugim web stranicama. Pohranjuju se samo za vrijeme trajanja sesije i stoga pripadaju kategoriji sesije kolačića. Vaš pristanak za korištenje tih kolačića nije obavezan.

Prihvatljivi kolačići su, prema pravnoj definiciji, kolačići koji nisu apsolutno neophodni za korištenje web stranice. Oni, međutim, obavljaju važne zadatke koji poboljšavaju vaše iskustvo pregledavanja. Na primjer, ovi kolačići omogućuju spremanje odabranih postavki, poput odabira jezika. Informacije koje sadrže upotrebljavaju se samo za određenu web stranicu.

Korisni kolačići su kolačići koji prikupljaju informacije o načinu na koji posjetitelj upotrebljava web stranicu, naime, na koju stranicu korisnik najčešće poziva i da li se prikazuju poruke o pogrešci. Ovi kolačići ne pohranjuju nikakve druge podatke. Koriste se jednostavno za povećanje jednostavnosti korisnika i prilagođavanje web stranica konkretnije pojedinom korisniku. Te se informacije također pohranjuju samo u anonimnom obliku.

Ako je sadržaj treće strane integriran na web stranicu, davatelj trećih strana može primijeniti kolačiće čak i ako ne upotrebljavate izravno web mjesto. Ovi kolačići nazivaju se kolačići treće strane. Treće strane mogu koristiti ove kolačiće kako bi pohranili informacije o vama kao korisniku i identificirali vas kada posjetite vlastitu web stranicu kako biste predstavili web stranicu prilagođenu vama. To je moguće, primjerice, ako je videozapis na YouTubeu ugrađen na web stranicu.

Ako se kolačići koriste u marketinške svrhe, oni se nazivaju marketinškim kolačićima. Koriste se za predstavljanje korisnika s oglašavanjem koje je relevantno i prilagođeno mu. Također se koriste za određivanje učestalosti prikazivanja oglasa i učinkovitosti oglašavanja. 

Gdje mogu definirati moje postavke kolačića? 

Većina web stranica sadrži obavijest o korištenju kolačića. Sami možete prilagoditi svoje dozvole za kolačiće u skladu s vašim željama u postavkama preglednika. Većina preglednika omogućuje vam prihvaćanje ili brisanje svih kolačića ili dopuštanje samo određenih vrsta kolačića.

Možete spriječiti spremanje kolačića na krajnji uređaj tako da u postavkama preglednika odaberete "Ne prihvaćaj kolačiće". Međutim, ako odbijete sve kolačiće, to može rezultirati funkcionalnim ograničenjem određenih web stranica.

Kolačiće pohranjene na vašem krajnjem uređaju možete izbrisati u bilo kojem trenutku. Pročitajte upute za svoj preglednik ili krajnji uređaj za detaljne informacije o tome kako to učiniti.

Koji kolačići se koriste na B. Braun web stranicama?

Name Description Category

s_cc
s_sq
s_vi
s_fid

sat_track 

Adobe Analytics koristi kolačiće kako bi razlikovao zahtjeve od različitih preglednika i pohranio korisne informacije kojima nam aplikacija može pomoći da neprestano razvijamo našu web stranicu u skladu s vašim interesima. Konkretno, Analytics upotrebljava kolačiće za anonimno definiranje novih posjetitelja, pomoć pri analiziranju klikovnih podataka i praćenje povijesnih aktivnosti na web stranici. Izvedbeni kolačić
cookiesConfirmed Zapisuje da je korisnik zatvorio odricanje od odgovornosti za kolačiće. To potvrđuje da je korisnik priznao obavijest o kolačićima. Izvedbeni kolačić
contentprotection Zapisuje je li posjetitelj web stranice prijavio DocCheck. DocCheck je služba za provjeru autentičnosti. Ako je korisnik prijavljen na DocCheck, oni mogu vidjeti sve informacije na web stranici koje je zaštićeno DocCheckom. Funkcionalni kolačić